sunnuntai 8. kesäkuuta 2014

Mietteitä pääsykokeesta

Ensimmäistä kertaa pääsykokeen jälkeen, nyt, mulla on aikaa kirjoittaa omia mietteitäni siitä. Viimeiset puolitoista viikkoa ovat olleet sellaista hulinaa yo-juhlajärjestelyiden, itse juhlien, koiran pennun ja töiden kanssa, että tämä on venynyt näin pitkälle.. Tarkoitukseni oli kertoa omia mietteitäni videopostauksessa, mutta se ei ole yhtään mun juttu, joten suosiolla päädyin kirjoittamaan videolla höpöttelyn sijasta.

Koe oli siis viime viikon tiistaina 27.5. Heräsin aamulla hyvin nukutun yön jälkeen, kuitenkin melko väsyneenä, puoli seiskan aikaan. Aamutoimien jälkeen kummitätini mies lähti viemään minua ja ystävääni pääsykoepaikkoihin ja olinkin yliopistolla hieman ennen kahdeksaa. Ilmoittautumispaikka löytyi helposti ja se sujuikin kätevästi, mutta kun tuli aika siirtyä pääsykoesalien läheisyyteen en ollut ainoa joka pyöri hämmentyneenä ympäri ilmoittautumisaulaa. Saleja nimittäin oli pitkin poikin kampusaluetta ja tietenkin juuri minun saliini ei ollut tutoropastusta, vaan sinne täytyi löytää ihan itse. Loppujen lopuksi sali löytyi ja pääsin istuskelemaan ja odottelemaan saliin pääsyä. Ovi aukesi noin varttia vaille yhdeksän ja aloimme pikkuhiljaa valua sisälle. Asetuimme istumaan, meille kerrottiin ohjeita ja tasan kello yhdeksän koe alkoi.


Itse koe vaikutti yllättävänkin helpolta. Aineistotekstin puuttuessa monivalinnat olivat lähes pelkkää lukioasiaa. Hämmennyin aineiston puuttumisesta aluksi, mutta pian huomasin että aineiston puuttuessa kokeessa ei tarvitse soveltaa niin paljon. Monivalinnoista fysiikka oli ehdottomasti se helpoin minulle, kun sitä olin lukenut kirjoituksiin niin paljon. Monivalintojen lisäksi optiselle lomakkeelle tehtiin tehtävä 2 ja osa tehtävästä 3. Kakkostehtävästä tykkäsin tosi paljon, kun se oli kemiaa ja orgaanisia reaktiota. Vitostehtävä oli hampaiden osien tunnistamista ja hampaiden ja leukojen muuttumista evoluution aikana. Se oli ihan kiva tehtävä vaikkakaan mun lukemassa bilsan kirjassa ei muistaakseni ollut noita hampaan osia, että ne piti heittää ihan hatusta. Tehtävä 8 oli myös sellainen josta tykkäsin. Siinä oli aineistoa puolitoista sivua ja sitten a- ja b-kohdat. A-kohta oli helppo ja sen sai tehtyä sijoittamalla annetut arvon tekstissä annettuun kaavaan. B- kohdasta annettiin 7 pistettä eli se olikin sitten "hieman" haastavampi, mutta jonkinlaiset järkevät vastaukset sain siihenkin. Kokeessa oli 17 tehtävää ja tykkäsin erityisesti noista kolmesta tehtävästä. Vastasin 10 tehtävään ja olin yllättynyt, että sain vastaukset niinkin moneen, koska mun lukeminen jäi todella vähäiseksi..

Koetilanne ei ollut läheskään niin jännittävä kuin pelkäsin ja olinkin yllättävän, jopa pelottavan rauhallinen, kun pääsin koesaliin. Toivottavasti olen yhtä rauhallinen ensi keväänä, kun menen kokeeseen tosissaan ja hyvin valmistautuneena.

(Tein tuonne postauksen alle kyselyn blogin tulevaisuudesta, joten vastatkaapas siihen! Tarkoituksena on siis kartoittaa, että haluatteko lukea mieluummin pelkkiä pääsykokeisiin valmistautumisjuttuja, jolloin blogi jää tauolle noin joulu-tammikuuhun saakka vai kiinnostaako teitä lukea blogia kesä ja syksy lifestyle-tyylisenä blogina ja pääsykoe-aiheisena joulukuusta eteenpäin.)

3 kommenttia:

  1. Erittäin hyvä juttu että koetilanne ei ahdistanut! Varmasti helpottaa ensivuonna, kun voit ajatella, että "olin silloinkin rauhallinen". Hyvä juttu jos sulle jäi hyvä maku suuhun tästä kokeesta, motivoi varmasti ensi vuoteen! Olin itse kokeessa (tosissani) ja alkufiilis oli itsellänikin, että olipas helppo. Nyt kuitenkin tuntuu siltä, että koe oli tehty näyttämään helpolta vaikka se ei sitä ollut. Biologia meni useaan otteeseen yli lukiotason ja syvemmästä ihmisbiologian tuntemuksesta olisi ollut hyötyä (esim IFAN tai galenoksen lukemisesta). Esim maksatehtävä (menin rustaamaan niitä sokereita, nollille..) vitamiineineen, se laktaasi juttu asetyylikoentsyymi-A johdannaisineen ja hengitysessee aika haastava lukion materiaaleilla.. Myös 1A monivalinta oli todella haastava ja jaeltiin jopa miinuspisteitä. Fysiikassa oli se rasvapallerotehtävä, jonka a ja c kohta oli monella mennyt yli hilseen (en vieläkään tajua sitä c:tä, siis what??!) ja perustehtäviin saattoi tuhlata liikaa aikaan, elleivät ne auenneet nopeasti ja menneet virheettä (muuten ei jää kyllä paljoa pisteitä käteen). Kemiassa sitten oli ne kaksi vähän haastavampaa soveltavaa tehtävää jotka myös veivät aikaa, samoin absorbanssi oli aika ovela knoppitehtävä.

    Itselläni meni koe ihan hyvin, mutta vastausanalyyseja katsellessa on todellakin selvinnyt, että se "hyvä fiilis" kokeen jälkeen ei todellakaan korreloi siihen, että olisi mennyt täydellisesti :) pisteytys tulee olemaan todella brutaali, moni tulee yllättymään miten paljon enemmän vaadittiin esim. bilsassa ja miten paljon rangaistaan laskuvirheistä perustehtävissä.

    Onnea seuraavaan yritykseen (jos et siis nyt pääse)!

    VastaaPoista
  2. Joo voi olla, että tein just ne tehtävät jotka oli niitä "helpompia" ja siksi mulle jäi fiilis, että oli yllättävän helppo. Ja juurikin noi bilsan tehtävät, joista suurimman osan skippasin, oli selkeästi vaikeammasta päästä. Bilsaa en lukenut paljon ollenkaan, joten en kovinkaan hyvin pysty arvioimaan kuinka lukioasiaa je olivat.

    Kiitos ja toivotaan, että sinä pääset sisään! :)

    VastaaPoista
  3. Kiitos Miksi minusta tulee lääkäri? -tutkimukseen osallistumisesta! Tulokset on julkaistu laaketiedetta.blogspot.fi:ssä.

    VastaaPoista

Kysymyksiä, toiveita, ideoita..?